Times - шаблон joomla Joomla
Δευτέρα, 29 Μάιος 2017
Super User

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don't look even slightly believable

Website URL: http://www.sfea.gr/new

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 2017-2019

 

 1. Ολική ανακαίνιση και εξωραϊσμός του κτηρίου 5 του ΕΑΤ – ΕΣΑ. Συνεχής επικοινωνία με Περιφέρεια Αττικής, για λύση προβλημάτων και ολοκλήρωση του έργου. Υπάρχει το κονδύλι ύψους 155.000 €.
 2. Ίδρυση του Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο κτήριο 8,. Πλήρης ανακαίνιση του κτηρίου για το σκοπό αυτό, επίσης από την Περιφέρεια Αττικής.
 3. Ίδρυση Μουσείου-Αρχείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης μέσα στο χώρο του Επταπυργίου Θεσσαλονικής.
 4. Να προγραμματίσουμε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για 23-7-17, το Πολυτεχνείο, το κόψιμο της πίτας, για την 21-4-18 και 9-5-18. Να συμμετάσχουμε σ΄ όλες τις εθνικές επετείους.
 5. Σε συνεργασία με ΟΤΑ, να τοποθετήσουμε αφιερωματικές πλάκες (πινακίδες) σε χώρους βασανιστηρίων, δολοφονιών αγωνιστών, σ΄ όλη τη χώρα.
 6. Να γίνει ολοκλήρωση ψηφιοποίησης των αρχείων του ΣΦΕΑ και προσπάθεια ώστε το Υπουργείο Παιδείας να μας αποσπάσει καθηγητή Πληροφορικής.
 7. Να προσπαθήσουμε, ώστε ο ΣΦΕΑ να ενισχυθεί οικονομικά και από άλλους φορείς της χώρας, πέρα από τη Βουλή.
 8. Προγραμματισμός για εκδρομή επίσκεψη στις φυλακές Ωρωπού.
 9. Προσπάθεια για εκδηλώσεις ανά τη χώρα με το θεατρικό «Ανθρωποφύλακες» και άλλα έργα.
 10. Προσπάθεια ώστε το Υπουργείο Παιδείας να περάσει ο αντιδικτατορικός αγώνας στα σχολικά βιβλία.
 11. Δημιουργούμε μέτωπο ενάντια στις απόψεις και εκδηλώσεις μίσους της Χρυσής Αυγής, ώστε να αποτρέψουμε όσο περνά από το χέρι μας την ανάπτυξη του ναζιστικού αυτού μορφώματος και ό,τι άλλο παρόμοιο υπάρχει.
 12. Αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, για την πάταξη της ανεργίας και των συνεπειών της.

Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας και προσπαθούμε για την διεύρυνσή τους.

Αγωνιζόμαστε για την ενότητα δράσης του λαού και της νεολαίας, σε όλες τις εκδηλώσεις του ενάντια στα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από κουαρτέτο δανειστών.

Σήμερα, 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας, ο λαός μας συνεχίζει να αγωνίζεται για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στο άγριο νεοφιλελευθερισμό που επιζητά τη συνεχή περιστολή τους, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που επέβαλε το διεθνές κουαρτέτο με τη σύμπραξη του μνημονιακού μπλοκ εξουσίας, οδηγώντας στην εξαθλίωση εργαζόμενους, μισθωτούς, μικρομεσαίους και συνταξιούχους.

Χαιρετίζουμε αυτούς τους αγώνες για τον τερματισμό των μνημονίων της λιτότητας καθώς και την αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων και των κοινωνικών φορέων προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Καταδικάζουμε την Ευρώπη των κλειστών συνόρων, την Ευρώπη φρούριο απέναντι στους κατατρεγμένους και ξεριζωμένους.

Καταδικάζουμε τη δημαγωγία, τις χυδαιότητες και την δολοφονική δράση της Χ.Α., απόγονο και σάρκα από τη σάρκα της χούντας και των δοσιλόγων, καθώς και όσους υποδαυλίζουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό.

Η δίκη της Χ.Α. καθυστερεί στην απόδοση δικαιοσύνης, έτσι ώστε οι μεν χρυσαυγίτες να αποθρασύνονται, ο δε λαός να χάνει την εμπιστοσύνη του προς τη δικαστική εξουσία και γενικά τους θεσμούς.

Σήμερα ενόψει και προεκλογικών σκοπιμοτήτων της Γερμανίας, οι δυνάμεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη μαζί με υπερεθνικές δομές προσπαθούν να αθετήσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με την χώρα μας, έτσι μας δείχνουν για ακόμα μία φορά ότι τα πολιτικά σχέδιά τους είναι η πλήρης μακροχρόνια υποταγή και εξάρτησή μας. Σ’ αυτά τα σχέδια πρέπει και με τις δικές μας δυνάμεις να συμβάλουμε στην αντίσταση του Ελληνικού λαού ενάντια στη βαρβαρότητα του συντηρητικού νεοφιλελευθερισμού. Διότι εκτός των οικονομικών επιπτώσεων που έχουν τα μνημόνια στην καθημερινότητα του πολίτη, στην πράξη έχουμε νόθευση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Αν ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας, τότε οποιαδήποτε αναφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα αποκτά νόημα στο βαθμό που αναδεικνύει την αντίσταση, την αγωνιστική συνειδητή στάση ζωής, σε κινητήρια δύναμη της Ιστορίας.

Το Δ.Σ. το δίχρονο που μας πέρασε συνεδρίασε 26 φορές, 13 φορές κάθε χρόνο. Οι συνεδριάσεις ήταν ανοιχτές. Συνολικά η δράση του Δ.Σ. κινήθηκε στα πλαίσια του καταστατικού και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων.

Πρέπει όμως να τονιστούν ορισμένα ζητήματα.

Α. Δεν ήταν παρόντα όλα τα μέλη σ΄ όλες τις συνεδριάσεις. Κάποια μέλη του Δ.Σ. έχουν αρκετές απουσίες.

Β. Για τις εκδηλώσεις που κάνουμε, για το Πολυτεχνείο, την κοπή της πίτας, την 21η Απριλίου, τη 23η Ιουλίου, την υποδοχή τω μαθητών στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ή η εκπροσώπησή μας σε σχολεία ή και στην Κύπρο, υπήρχαν συμφωνίες.

Γ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου προσπάθησε όλες οι αποφάσεις να έχουν ευρύτερη συναίνεση. Όπου όμως δεν έγινε κατορθωτό έγιναν ψηφοφορίες.

Στο Δ.Σ. του ΣΦΕΑ συμμετέχουν απ΄ όλες τις πολιτικές ομάδες και κόμματα που έλαβαν μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Μεγάλη επιτυχία έχουν οι ξεναγήσεις στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά και οι μεταβάσεις στα σχολεία για συζήτηση με τους μαθητές.

Έτσι ο Σύνδεσμός μας καταξιώνεται στη νεολαία της χώρας. Έχουμε και επισκέψεις από επιστημονικά και πολιτιστικά σωματεία..

Η συνεργασία μας με τις υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ακόμη περισσότερο με τις υπηρεσίες της Βουλής είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό προφανώς οφείλεται και στην εκτίμηση που έχουν προς τον Σύνδεσμο οι πολιτειακοί και πολιτικοί προϊστάμενοί τους.

Επίσης υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου.

Οι δραστηριότητές μας κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια του καταστατικού και των Γεν. Συνελεύσεων. Σ΄ αυτές στόχος μας είναι:

α) η πληροφόρηση και η αντίκρουση της διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων που γίνεται στο λαό και στη νεολαία από δυνάμεις που υπηρέτησαν ή ενστερνίζονται αυταρχικές λύσεις για την πολιτική ζωή της χώρας.

β) Η διατήρηση της αγωνιστικότητας και η επαγρύπνηση εναντίον κάθε προσπάθειας κατά των ελευθεριών του λαού, και η υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων.

γ) Η ιδεολογική και πολιτική αντιμετώπιση της Χ.Α. και της ακροδεξιάς.

δ) Η συμβολή μας όσο είναι δυνατόν στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας που μας έχει επιβληθεί από τους δανειστές Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ. και έχει υιοθετηθεί από πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Μετά την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στα τέλη του Μαΐου 2016, το Δ.Σ. συνέχισε τον προγραμματισμό του. Έτσι προγραμμάτισε αλλά και συμμετείχε στις παρακάτω εκδηλώσεις:
1. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. συναγωνιστής. Μανταίος Κώστας προλόγισε το βιβλίο του συναγωνιστή Δράγα Αδάμ, σε μια εκδήλωση με πολύ κόσμο και πολλές μνήμες.
2. Αντιπροσωπεία από τους συναγωνιστές Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Ταμία και Οργ. Γραμματές πήγε στο Μακρονήσι και κατέθεσε στεφάνι στην εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ.
3. Βγήκε ανακοίνωση του Δ.Σ. που καλούσε τα μέλη, τους φίλους, αλλά και τους πολίτες να δώσουν το παρόν στη δίκη της Χ.Α. στις 15-7-16.
4. Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου από τους συναγωνιστές Μανταίο Κ. και Δεμουρτζίδη Βασ. επισκέφθηκε την Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση των Κυπρίων Αγωνιστών.
5. Στις 23-7-16 έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση για την πτώση της χούντας. Έγιναν ομιλίες από τον συναγωνιστή Μανταίο Κώστα Πρόεδρο του ΣΦΕΑ, και τον Πρόεδρο Αντιστασιακών Λευκωσίας Λουκά Γεώργιο. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την παρουσία του Μουσείου Εργαστηρίου της Λαϊκής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Η παρουσία μελών και φίλων του ΣΦΕΑ ήταν πολύ μεγάλη, και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ικανοποίησε τους παρευρισκόμενους.
6. Έγινε επίσκεψη από τον Πρόεδρο στο Στρατοδικείο για να μπορούμε να πάρουμε τους φακέλους των δικών των συναγωνιστών. Η απάντηση ήταν ότι ο κάθε αγωνιστής μπορεί να ενεργεί από μόνος του λόγω προσωπικών δεδομένων.
7. Εστάλη επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, ώστε να σταλεί επιστολή στα σχολεία, ώστε να μεταβαίνουν για επίσκεψη στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
8. Στη Θεσσαλονίκη έγινε εκδήλωση για την επέτειο δολοφονίας του συναγωνιστή Χαλκίδη Γιάννη το Σεπτέμβρη του 1967. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και άλλα μέλη του Δ.Σ.
9. Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου έκθεση φωτογραφίας με θέμα την φυλακή της Γυάρου. Η έκθεση διήρκησε ενάμιση μήνα και την επισκέφθηκαν πολλοί φίλοι και μέλη του Συνδέσμου. Η επισκεψιμότητα ήταν σε υψηλά επίπεδα. Οι φωτογραφίες ήταν προσφορά της οργάνωσης WWF. Στα εγκαίνια της έκθεσης έγινε εκδήλωση με τις προσωπικές μαρτυρίες των συναγωνιστών κρατουμένων της Γυάρου Σπύρο Χαλβατζή και Νίκο Μανιό. Ακολούθησε συζήτηση.
10. Bγάλαμε ανακοίνωση συμπαράστασης στο Δήμαρχο Πάτρας Πελετίδη Κώστα που διώκεται γιατί δεν διευκόλυνε την Χ.Α. στην προεκλογική περίοδο του Σεπτέμβρη 2015
11. Παραβρεθήκαμε και χαιρετήσαμε δια του Προέδρου στις 9-10-16 στο φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμή του Κύπριου αγωνιστή Γιώργου Τσικουρή στην Κυπριακή Εστία.
12. Επίσης παραβρεθήκαμε στις 16-10-16 στην εκδήλωση του Δ. Αθηναίων προς τιμήν της Λέλας Καραγιάννη, καταθέτοντας στεφάνι.
13. Καταθέσαμε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη και παραβρεθήκαμε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 2016
14. Μαζί με την Πρυτανεία του ΕΜΠ συνδιοργανώσαμε τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με μεγάλη επιτυχία. Επίσης τα γραφεία μας, το ΕΑΤ-ΕΣΑ το επισκέφθηκαν πολλά σχολεία με πάνω από 1500 μαθητές. Μέλη του Συνδέσμου και του Δ.Σ. επισκέφθηκαν σχολεία και μίλησαν σε περισσότερους από 2500 μαθητές. Ακόμη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες του Μουσείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία ανέκδοτη έκθεση φωτογραφιών στο χώρο μας, που μας παραχωρήθηκαν από τον κ. Αλατά Θανάση που ευχαριστήσαμε.
15. Παραβρεθήκαμε στο 14ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και στα 60χρονα από την ίδρυση της Ν.ΕΔΑ που διοργάνωσε η ΕΜΙΑΝ
16. Ο Πρόεδρος και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο για την Εθνική Αντίσταση. Στεφάνι κατέθεσαν και στον ανδριάντα του Αρη Βελουχιώτη στη Λαμία.
17. Ο Γεν. Γραμματέας κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης.
18. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή των 8000€ που μας επιχορήγησε με απόφαση του Προέδρου της Βούτση Νίκου, η Βουλή των Ελλήνων, για τον εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση του κτηρίου του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
19. Πήραμε απόφαση για την εκκαθάριση των αρχείων Μητρώου του Συνδέσμου.
20. Στις 27-12-16 έγινε σύσκεψη στην Περιφέρεια για την ολική ανακαίνιση του κτηρίου του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ειπώθηκε ότι τα έργα θα δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια. Όπως ενημέρωσε το Δ.Σ. ο τεχνικός Σύμβουλος του ΣΦΕΑ συναγωνιστής Πάντος Στέφανος στο κτήριο θα γίνει επισκευή της οροφής, θα γίνουν ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, καινούριο W.C., νέα πατώματα στους δύο μεγάλους χώρους και στα δύο γραφεία, σοβάδες, τζάμια, 6 κλιματιστικά μηχανήματα, κουφώματα. Ο προϋπολογισμός από την Περιφέρεια φθάνει τις 155.000€

Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί την χρηματοδότηση για τις επισκευές του κτηρίου 5 βάσει της μελέτης της Περιφέρειας και επεσήμανε ότι αυτό να γίνει με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτηρίου.

21. Στις 12-2-17 κόψαμε την πίτα του Συνδέσμου στο Ξενοδοχείο Golden City που απεδείχθη μικρός χώρος λόγω της μεγάλης προσέλευσης μελών και φίλων του Συνδέσμου. Η παρουσία για πρώτη φορά του Γ.Γ. του ΚΚΕ συναγωνιστή Κουτσούμπα Δημήτρη στην εκδήλωση τιμά τον ΣΦΕΑ.

Αποφασίστηκε να γίνει αποδεκτή η επιχορήγηση του ΣΦΕΑ ΜΕ 10.000€ από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση ώστε να γίνει κατορθωτή η ίδρυση μετά την παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του χώρου στο Πολεμικό Μουσείο, ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση στη Θεσσαλονίκη.

22. Η έκθεση για τη Γυάρο που έγινε εδώ ανέβηκε και στο Βαφειοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Επίσης μετά από ενέργειες βουλευτών μελών μας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και η έκθεση «Σκοτεινή Επταετία» του Ιδρύματος της Βουλής. Μεγάλη η επιτυχία των δυο εκθέσεων.
23. Στις 6-4-17 λάβαμε μέρος στην περικύκλωση της Γερμανικής Πρεσβείας που κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
24. Η Οργάνωση Ντοκουμέντα 14 άρχισε στις 6-4-17 με διάρκεια έως 16-7-17 εκδηλώσεις στην Αθήνα και ζήτησε τη συνεργασία μας. Η πρόταση συζητήθηκε και μάλιστα έντονα σε κάποιες στιγμές, μπήκε σε ψηφοφορία και καταψηφίστηκε. Κάθε μέρα όμως επισκέπτονται το χώρο του Μουσείου ΕΑΤ-ΕΣΑ πολλοί ξένοι επισκέπτες που ήρθαν στη χώρα μας λόγω της Ντοκουμέντα 14.
25. Για την επέτειο της επιβολής της δικτατορίας στις 21-4-17 και με τη συμπλήρωση 50 χρόνων, το Δ.Σ. αποφάσισε τις παρακάτω εκδηλώσεις:

α) Κατάθεση στεφάνων στις 21-4-17 στην προτομή του αγωνιστή Μουστακλή Σπύρου στον προαύλιο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλα τα Δημοκρατικά Κόμματα, αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων και μαζικοί κοινωνικοί φορείς. Η ΕΡΤ πρόβαλε αποσπάσματα από την εκδήλωση.
β) Συμμετείχε μαζί με το Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών και το Εργατικό Κέντρο της πόλης στη διημερίδα που έγινε στις 22-23/4/17 .
γ) Συμμετείχε με ομιλία του προέδρου έξω από το Εφετείο Αθηνών, για δεύτερη φορά, στη συγκέντρωση που απαιτούσε επίσπευση της δίκης της Χ.Α. και πολιτική απομόνωσή της.
δ) Διοργάνωσε εκδήλωση στις 28-4-17 στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ με θέμα «Μουσική, ήχος και δικτατορία», πρόταση που μας είχε γίνει από το Μουσικολόγο Σολωμό Μάκη κρατούμενος ο ίδιος όταν ήταν 5 ετών μαζί με τη μητέρα του. Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και ο χώρος απεδείχθη μικρός.
ε) Διοργάνωσε μαζί με το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα στις 29-4-17 εκδήλωση στον Πύργο Ηλείας για να τιμήσει μαζί με το Σάκη Καράγιωργα και όλους τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές. Η εκδήλωση έγινε γιατί υπήρχαν πληροφορίες για μετονομασία της πλατείας που έχει το όνομα του Σάκη Καράγιωργα από το Δήμαρχο Πύργου.
Κι αυτή η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και αναδεικνύει την πρόταση για εκδηλώσεις του ΣΦΕΑ στην επαρχία, σε διάφορες επετείους αλλά και για οποιουσδήποτε άλλους λόγους.
στ) Συμμετείχαμε στο 3ήμερο Συνέδριο για τα 50 χρόνια από την επιβολή της χούντας που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η Αρχή Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Στο Συνέδριο έκαναν παρεμβάσεις πολλά μέλη του Συνδέσμου.
ζ) Συμμετείχαμε με ομιλία του Προέδρου και παρεμβάσεις μελών μας στην ημερίδα της ΕΜΙΑΝ για τα τετράδια φυλακής.
η) Συμμετείχαμε μετά από πρόσκληση στην εκδήλωση του Ιδρύματος Νίκου Πουλαντζά για τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας.

26. Με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση και του Αναπληρωτή Υπουργού του ΥΠΕΘΑ κ. Δημήτρη Βίτσα, έγιναν στις 5-5-17 τα εγκαίνια του χώρου Μνήμης για την αντιδικτατορική Αντίσταση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ομιλία έκανε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου συναγωνιστής Μανταίος Κώστας. Ο κόσμος πολύς και η συγκίνηση ακόμη περισσότερη. Εντύπωση έκανε και η απαίτηση του κόσμου για δημιουργία Αντιστασιακού Μουσείου μέσα στο Επταπύργιο.
27. Στις 9-5-17 επέτειος λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ήττας του Ναζισμού, καταθέσαμε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, δια του Γεν. Γραμματέα.

28. Αντιπροσωπεία από τον Γενικό Γραμματέα και μέλη του Δ.Σ. παρεβρέθηκε στις 22-5-2017 στην εκδήλωση προς τιμήν της εξέγερσης του «Βέλους».

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις τρεις χορηγήσεις που έκανε στο ΣΦΕΑ, 8.000,00 € για τον εξοπλισμό του κτιρίου του ΕΑΤ-ΕΣΑ, 10.000,00 € για το χώρο Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη και 2.00,00 € για έξοδα μετάβασης και παραμονής και γενικά της εκδήλωσης για τον Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο.
Ευχαριστούμε για τις δωρεές που έκαναν ώστε να ολοκληρωθεί ο χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση στη Θεσσαλονίκη τους συναγωνιστές:
Μηταφίδη Τριαντάφυλλο 1.000,00 € για αγορά οθονών αφής, Χορομίδη Κ. ποσό 1.000,00 € και Όχονου Ν. για τις ξυλουργικές εργασίες 5.500,00 €.
Επίσης, ευχαριστούμε τον συναγωνιστή Πρωτοψάλτη Δημήτηρη για την δωρεά 700,00 € ώστε να γίνει δυνατή η επανέκδοση του φυλλαδίου για την Γυάρο.

54 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη επέτειο της 22ας Μαίου του 1963, όταν ο 51χρονος βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονείτο από τους παρακρατικούς στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Τα ματωμένα ρούχα του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά εκτίθενται για δέυτερη φορά στην έκθεση του Κεντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης με τίτλο “Η σκοτεινή επταετία”. Ρεπορτάζ: Χρήστος Κατσικογιώργος Κάμερα: Γιώργος Βογιατζόγλου Μοντάζ: Αλεξάνδρα Νικολούδη Μιλούν: Βασίλης Δεμουρτζίδης(Μέλος Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης(Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης), Αντώνης Σατραζάνης(Προϊστ. Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης), Ανέστης Στεφανίδης(Υπευθ. Αρχείων Κέντρου Ιστορίας και Έκθεσης)

 

Πηγή: fm100.gr

tsarouxas taftot

Το πρωί της  9ης Μαϊου 1968 το κορυφαίο στέλεχος της αντιδικτατορικής αντίστασης και πρώην βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς άφηνε την τελευταία του πνοή από τα σκληρά βασανιστήρια των χουντικών στο κτήριο της ΚΥΠ, το σημερινό Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι δικτάτορες απέδωσαν το θάνατό του σε φυσικά αίτια. Όμως, οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποκαλύφθηκαν μεταπολιτευτικά απέδειξαν ότι ο θάνατος του βετεράνου αγωνιστή ήταν ένα ακόμη έγκλημα της δικτατορίας των Απριλιανών.

Ο Γιώργης Τσαρουχάς συνελήφθη στα διόδια της Λεπτοκαρυάς από όργανα της Ασφάλειας μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του που κατέβαιναν στην Αθήνα με αυτοκίνητο, τη νύχτα της 8ης Μαϊου 1968. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να συναντηθεί με στελέχη του ΠΑΜ και να μεταφέρει στην Αθήνα, ως γραμματέας της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης, της απόφαση της τοπικής οργάνωσης σχετικά με τη θέση της στο διασπασμένο κόμμα. Το χειρόγραφο σημείωμα –απόφαση της ΚΟΘ του ΚΚΕ που «εγκρίνει ανεπιφύλακτα την απόφαση του Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Εσωτερικό με την οποία αρνείται την εγκυρότητα των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας»- ο Τσαρουχάς το κατάπιε κατά τη σύλληψή του για να μη πέσει στα χέρια των διωκτών του.

tsarouxas port  

Ο Γιώργης Τσαρουχάς (1912-1968)

Ο Τσαρουχάς μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της ΚΥΠ, στο Γ’ Σώμα Στρατού και υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια από όργανα της χούντας, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν ούτε στη δίκη που έγινε το 1979. Τα πολλά πλήγματα των βασανιστών στο σώμα του στάθηκαν μοιραία για τον Τσαρουχά που άφησε την τελευταία του πνοή τις πρώτες ώρες της 9ης Μαϊου. Το καθεστώς απέδωσε το θάνατό του σε καρδιακή προσβολή και η ταφή του έγινε εσπευσμένως, χωρίς να ανοιχτεί το φέρετρό του, στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας. Κάποια στιγμή μόνο, ο στρατιώτης φρουρός επέτρεψε στους οικείους του νεκρού να ανασηκώσουν το φέρετρο για να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό στην εκκλησία του νεκροταφείου και να διαπιστώσουν τις κακώσεις στο πρόσωπό του. Ο ιατροδικαστής Εμμ. Νόνας, που ενήργησε νεκροψία- νεκροτομή την επομένη του θανάτου του Τσαρουχά, απέδωσε το θάνατό του σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά ανέφερε στην έκθεση του ότι «διαπίστωσε πολυαρίθμους κακώσεις εξωτερικής επιφανείας, ποικίλης εκτάσεως και μορφής εις διάφορα σημεία του σώματος».

tsarouxas efhm2

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης  Αστυνομίας  Θεσσαλονίκης  για τον θάνατο του Τσαρουχά που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Συγκλονιστικό εύρημα

Στη διάρκεια της δικτατορίας οι υπεύθυνοι της δολοφονίας προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα βασανιστήρια και το έγκλημα και να αποδώσουν το θάνατο του Γιώργη Τσαρουχά σε φυσικά αίτια. Μετά την δικτατορία, όμως, αποκαλύφθηκαν συγκλονιστικά φωτογραφικά τεκμήρια που απέδειξαν ότι ο θάνατός του ήταν ένα ακόμη έγκλημα της χούντας. Ο ανακριτής του Α’ Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Χρήστος Ηλιάδης, που ανέλαβε την υπόθεση το 1975, μετά από εξονυχιστική έρευνα και επίμονη ανάκριση όλων των εμπλεκομένων στο θάνατο του Τσαρουχά, αποκάλυψε σε θυρίδα της Υπηρεσίας Σήμανσης ένα φιλμ με αρκετές φωτογραφίες του οικτρά κακοποιημένου σώματος του νεκρού βουλευτή. Σ’ αυτές τις φωτογραφίες διακρίνονται τα πολλά χτυπήματα και μαστιγώματα στην πλάτη, το κεφάλι, τους μηρούς και άλλα σημεία του σώματος, εκχυμώσεις και πρηξίματα, που προφανώς προκάλεσαν το θάνατο. Κατά την εξέταση των φωτογραφιών από ειδικούς διαπιστώθηκαν 17 χτυπήματα και εκχυμώσεις στο σώμα του Τσαρουχά που απέδειξαν πειστικότατα ότι ο πρώην βουλευτής κακοποιήθηκε σκληρά το πρώτο εικοσιτετράωρο των «ανακρίσεων» στο κολαστήριο της ΚΥΠ, στο στρατόπεδο του Γ’ Σώματος Στρατού.

tsarouxas nekros

Μια από τις μακάβριες φωτογραφίες του νεκρού από τα βασανιστήρια  Γιώργη Τσαρουχά που απέδειξαν ότι ο θάνατος του ήταν  ένα ακόμη έγκλημα της χούντας.

Η φωτογράφιση ανάλογων περιστατικών στο πανεπιστημιακό νεκροτομείο ήταν τυπική ρουτίνα για τον φωτογράφο της Σήμανσης και αποθηκεύτηκε στο αρχείο της. Οι δράστες όμως και οι ηθικοί αυτουργοί της ΚΥΠ, για άγνωστους λόγους, δεν ενδιαφέρθηκαν για την καταστροφή τους κι έτσι διασώθηκαν τα αδιάψευστα πειστήρια των βασανιστηρίων και της δολοφονίας του Γιώργη Τσαρουχά από όργανα της χούντας.

Δεν «πλήρωσαν» οι δολοφόνοι του

Μετά από τρεις αναβολές έγινε τελικά η δίκη για τη δολοφονία του τέως βουλευτή  και ηγετικού στελέχους του αντιδικτατορικού αγώνα Γιώργη Τσαρουχά στο Μικτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης το Μάιο και Ιούνιο του 1979. Κατηγορούμενοι ήταν αξιωματικοί του στρατού και της χωροφυλακής που ενεπλάκησαν στη σύλληψη, την ανάκριση και το θάνατο του Τσαρουχά στα κρατητήρια της ΚΥΠ, στο Γ’ Σώμα Στρατού.

Η ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης, που κράτησε 23 μέρες, δεν μπόρεσε να αποκαλύψει τους πραγματικούς δράστες της δολοφονίας, καθώς δεν υπήρξαν αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα των βασανιστών. Πολλοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας καθώς τα αδικήματά τους είχαν παραγραφεί. Η δικαστική έρευνα ξεκαθάρισε αμετάκλητα μόνο ότι ο θάνατος του Τσαρουχά προήλθε από τα πλήγματα των βασανιστών και όχι από τη χρόνια καρδιοπάθεια του βουλευτή. Έτσι οι καταδικασθέντες περιορίστηκαν σε πέντε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία, συνέργεια και κατάχρηση εξουσίας.

 

tsarouxas dikh

Από τη δίκη των δολοφόνων του Τσαρουχά στο  Μικτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης  το 1979. Όρθιος αριστερά ο πρόεδρος του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης επί χούντας Φωκίων Καραπάνος.  Κάτω η σύζυγος του Γιώργη Τσαρουχά  Ιωάννα καταθέτει στο δικαστήριο.

Ακολούθησαν δύο ακόμη δίκες σε δεύτερο βαθμό το 1982 στα Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, τα οποία μείωσαν τις ποινές. Στους καταδικασθέντες αξιωματικούς επιβλήθηκαν οι παρακάτω ποινές: στον υποστράτηγο Στέφανο Καραμπέρη, διοικητή της ΚΥΠ, όπου πέθανε από τα βασανιστήρια ο Τσαρουχάς, κάθειρξη 10 χρόνων και 9 μηνών (μετά την έφεση 5 χρόνια), στον υποστράτηγο Φωκίωνα Καραπάνο, διοικητή Δικαστικού του Γ΄ ΣΣ, φυλάκιση 5 χρόνων (μετά την έφεση 3 χρόνια), στον υποστράτηγος Δημήτριο Τασσόπουλο, διοικητή της 87 Σ.ΔΙ., φυλάκιση ενός χρόνου, στον υποστράτηγο Χωροφυλακής Δημήτριο Σταματόπουλο, διοικητή της Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, φυλάκιση ενός χρόνου και στο συνταγματάρχη Σταύρο Αναστασιάδη, αξιωματικό της ΚΥΠ στη Θεσσαλονίκη, φυλάκιση 22 μηνών.

«Η υπόθεση Τσαρουχά υπήρξε απόρροια καταστάσεων διαστρεβλωτικών του φρονήματος και της ηθικής συνείδησης αυτών των ανθρώπων», υπογράμμισε ο εισαγγελέας της έδρας Σπύρος Κανίνιας. Αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του δολοφονημένου βουλευτή και σημαίνοντος στελέχους του αντιδικτατορικού αγώνα, ο εισαγγελέας τόνισε ότι «την ώρα που ο Τσαρουχάς ενταφιάζεται στην ελληνική γη, ενταφιάζεται ηθικώς η δικτατορία».

«Αφήστε τον, δεν είναι αυτός!»

Ο Γιώργης Τσαρουχάς κακοποιήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από ομάδα παρακρατικών και τη νύχτα που δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, στις 22 Μάη 1963. Παρότι ήταν βουλευτής και ζήτησε την προστασία των παριστάμενων αξιωματικών της Χωροφυλακής, αφέθηκε ακάλυπτος στη μανία των παρακρατικών, οι οποίοι τον λιντσάρισαν μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Αν δεν τον αποτέλειωσαν είναι γιατί ο ομαδάρχης των τραμπούκων είπε στους παλικαράδες του: «Αφήστε τον, δεν είναι αυτός!», εννοώντας τον προγραμμένο Λαμπράκη.

Ο Τσαρουχάς δέχτηκε επίθεση στην είσοδο της αίθουσας όπου θα μιλούσε ο Λαμπράκης, την ώρα που συνομιλούσε με αξιωματικούς της «περιφρούρησης». Αιφνιδιαστικά ένας «αγανακτισμένος», ο παρακρατικός Χρ. Φωκάς, του επέφερε ένα τρομερό χτύπημα στο κεφάλι και άλλα χτυπήματα στο πρόσωπο εκστομίζοντας και βρισιές όπως «Βούλγαρε θα πεθάνεις». Ο δράστης δεν συνελήφθη, ενώ στις εκκλήσεις του τραυματισμένου βουλευτή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, οι αξιωματικοί αδιαφόρησαν. Όταν τελικά ήρθε το ασθενοφόρο, ομάδα των «αντιφρονούντων» όρμησαν στο αυτοκίνητο χτυπώντας τις λαμαρίνες για να μη μπει μέσα ο τραυματίας βουλευτής, ο οποίος αν και ζήτησε συνοδεία από τους αξιωματικούς δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στη διασταύρωση Ερμού και Ίωνος Δραγούμη, έγινε νέα επίθεση κατά του ασθενοφόρου εν κινήσει. Μπήκαν από την πίσω πόρτα τρεις τραμπούκοι, ένας ήταν ο Αντώναρος Πιτσώκος, ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο, άρχισαν να τον χτυπούν, τον έσυραν από το κρεβάτι του ασθενοφόρου και τον πέταξαν αναίσθητο και αιμόφυρτο στο οδόστρωμα…

tsarouxas 63

Ο τραυματισμένος  βαριά από τραμπούκους  βουλευτής  Γιώργης Τσαρουχάς την ημέρα της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη (22 Μαϊου 1963).

Με τραύματα στο πρόσωπο και εγκεφαλική διάσειση ο Τσαρουχάς μεταφέρθηκε στο Α’ Βοηθειών και εν συνεχεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλεύτηκε για ένα μήνα. Στη συνέχεια εισήχθη σε κλινική της Αθήνας όπου παρέμεινε τρεισήμισι μήνες για θεραπεία. Για τον τραυματισμό του, στη δίκη του Λαμπράκη το 1966, καταδικάστηκε μόνο ο λιμενεργάτης Χρήστος Φωκάς σε φυλάκιση ενός χρόνου, για απλές σωματικές βλάβες και άλλες 8 μήνες για «διατάραξη της κοινής ειρήνης». Ο έτερος τραμπούκος, ο οπωροπώλης Αντώναρος Πιτσώκος, αθωώθηκε…

Τα αιματοβαμμένα ρούχα

Τα ματωμένα ρούχα του Γιώργη Τσαρουχά, που φορούσε κατά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του στις 22 Μαϊου 1963, βρέθηκαν σε ένα χαρτοκιβώτιο στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το 2010 και αποτελούσαν πειστήρια της δικογραφίας για τη δίκη που έγινε το 1966. Το πολύτιμο αυτό ιστορικό ντοκουμέντο διασώθηκε χάρη στην ευαισθησία των ανθρώπων στους οποίους είχε ανατεθεί να «καθαρίσουν» το χώρο. Το χαρτοκιβώτιο με τα ρούχα παραδόθηκε στην Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεν. και Δυτ. Μακεδονίας (ΕΔΙΑ), τα αποκάθαρε και τα διατηρεί στα αρχεία της. Το ταπεινό εύρημα με τη μεγάλη ιστορική αξία προορίζεται να παραδοθεί στο… μελλοντικό «Μουσείο Κοινωνικής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης», που είναι αίτημα της πόλης.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργης Τσαρουχάς γεννήθηκε το 1912 στο Δρυνοχώρι Ανατολ. Θράκης (περιοχή Αδριανούπολης) και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του ως πρόσφυγας το 1924 στην Καρπερή Σερρών. Τέλειωσε με στερήσεις το Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά αποβλήθηκε από τη Νομική σχολή από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου για ένα χρόνο. Μετά τη λήξη της αποβολής του μεταγράφηκε στη Νομική σχολή Αθηνών απ’ όπου πήρε το πτυχίο του.

tsarouxas kaval

Ο νομάρχης Καβάλας Γ. Τσαρουχάς σε επίσημη εκδήλωση μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς.

Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο κομουνιστικό κίνημα, πολέμησε τους φασίστες Ιταλούς στο μέτωπο της Αλβανίας και συνέχισε τον αγώνα κατά των ξένων κατακτητών στη διάρκεια της γερμανοβουλγαρικής κατοχής, ως γραμματέας του ΕΑΜ Ανατολικής Μακεδονίας. Μετά την απελευθέρωση έγινε νομάρχης Καβάλας. Το 1945 συνελήφθη για την εθνικοαπελευθερωτική του δράση, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση και εξορίστηκε στη Γυάρο ως το 1951 που αφέθηκε ελεύθερος. Δυο χρόνια αργότερα, το 1953, συνελήφθη και πάλι από τις «αρχές ασφαλείας του κράτους» και εξορίστηκε στο νησί Άγιος Ευστράτιος (Άη Στράτης) ως το 1961. Πήγε στη Μόσχα για θεραπεία του ματιού του και επιστρέφοντας εκλέχτηκε το 1961 βουλευτής της ΕΔΑ στο νομό Καβάλας, στις εκλογές της βίας και της νοθείας. Τη νύχτα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μάη του 1963, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από τους τραμπούκους και νοσηλεύτηκε για ένα μήνα περίπου στο νοσοκομείο.

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου βγήκε στην παρανομία, οργάνωσε τον πρώτο αντιστασιακό πυρήνα στη Θεσσαλονίκη και τέθηκε επικεφαλής της αντιδικτατορικής οργάνωσης Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) και της παράνομης κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ. Το 1968 συνελήφθη από όργανα της Ασφάλειας και πέθανε από τα φρικτά βασανιστήρια των χουντικών, σε ηλικία 56 χρόνων, στη διάρκεια «ανάκρισής» του στα κρατητήρια της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης, στις 9 Μαϊου 1968.

Χ.ΖΑΦ.

xunta polem4

Το τμήμα του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένο στον αγωνιστή της Δημοκρατίας Γιώργη Τσαρουχά. Στο χώρο που δολοφονήθηκε από τους χουντικούς  «επέστρεψε» εν δόξη μετά 50 χρόνια…

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και στις αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικό Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του κτιρίου Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας την Αθήνα, (Στάση ΜΕΤΡΟ, Μέγαρο Μουσικής), την ΚΥΡΙΑΚΗ 21 Μαΐου 2017.

Σε περίπτωση μη απαρτίας.

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

την ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2017

στις 10:30 το πρωί

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ: 

 1. Απολογισμός Δρόσης του Δ.Σ.
 2. Οικονομικός Απολογισμός.
 3. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
 4. Εκλογή 3μελούς Εφορευτικής Επιτροπής
 5. Συζήτηση και έγκριση του Απολογισμού Δράσης και του Οικονομικού Απολογισμού - Υποβολή και ψήφιση Προτάσεων.
 6. Διεξαγωγή Αρχαιρεσιών για την Εκλογή Νέου 21μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και Νέας 3μελούς Εξελεγκτικής

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ

 • Οι υποψηφιότητες για το Δ.Σ. και την Ε.Ε. υποβάλλονται εγγράφως στο Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, μέχρι την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 & μέχρι τις 8:30 μ.μ.
 • Στην αίτηση, εκτός από τα στοιχεία του υποψήφιου, να συμπληρωθούν: Διεύθυνση, Τ.Κ., Τηλ./Φαξ, e-mail.
 • Ο υποψήφιος πρέπει να είναι ταμειακά εντάξει κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του
 • Δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση έχουν τα μέλη του Συνδέσμου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η ταμειακή τακτοποίηση μπορεί να γίνει και την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.

Η ετήσια συνδρομή είναι 5 ευρώ.

 • Το δικαίωμα ψήφου με εξουσιοδότηση ισχύει για ένα και μόνο μέλος (Κανένας δεν μπορεί να εκπροσωπήσει περισσότερους από έναν).
 • Κάθε προσερχόμενο μέλος υποχρεούται να δηλώσει την παρουσία του, να υπογράψει στην κατάσταση παρόντων και σε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης ή τηλεφώνου να ενημερώσει σχετικά το Σύνδεσμο.
 • Η ψηφοφορία ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των 5 πρώτων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και διαρκεί μέχρι τις 8:00 μ.μ.

Για το Δ.Σ. του Σ.Φ.Ε.Α. 1967- 1974

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, 18:00 -22:00

Βραδιά με ομιλίες, μαρτυρίες, συζητήσεις και μουσική

για τα 50 χρόνια του πραξικοπήματος της 21 Απριλίου

Η βραδιά θέλει να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν η μουσική και ο ήχος στη δικτατορία. Όλοι γνωρίζουν το πως η μουσική πρόσφερε παρηγοριά και αντίσταση, είτε σε συλλογικό είτε σε ατομικό επίπεδο. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο ήχος και η μουσική χρησιμοποιήθηκαν από τους εξουσιαστές για προπαγάνδα ή ακόμα και σε βασανιστήρια.

Η δικτατορία μας δείχνει λοιπόν, σε πιο άμεση μορφή,αυτό που ισχύει και σε ομαλότερες καταστάσεις:το πως η μουσική και ο ήχος έχουν τεράστια σημασία. Δύναμη υποκειμενοποίησης, συγκρότησης του υποκειμένου, ο ήχος και η μουσική μπορούν να υπηρετήσουν και την αποκειμενοποίηση,τη διάλυση του υποκειμένου.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με ομιλίες για την Χιλή του Pinochet που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες,  για την βάναυση χρησιμοποίηση μουσικής και ήχου στη Γυάρο, στην Μπουμπουλίνας, για το έργο που έγραψε και αφιέρωσε ο εξόριστος Ξενάκης.

Θα ακολουθήσουν μαρτυρίες από άτομα που έζησαν τα γεγονότα.

 • Katia Chornik: Musical commemorations of the 40th anniversary of the military coup in Chile, Μουσικά αφιερώματα στα 40 χρόνια του στρατιωτικού πραξικοπήματος της Χιλής
 • Άννα Παπαέτη: Μουσική, ήχος και βασανιστήρια στην περίοδο της Χούντας
 • Μάκης Σολωμός: «Οι Νύχτες της δικτατορίας» Η μουσική αφιέρωση του Ξενάκη στους παλιούς του συντρόφους.
 • Θα κάνει παρέμβαση ο Περικλής Κοροβέσης.
 • Νατάσσα Παπαδοπούλου: Τα τραγούδια της φυλακής του Πάνου Τζαβέλα.
 • Πάνος Χαραλάμπους: AQUIS SUBMERSUS ("στο νερό βυθισμένος,πνιγμένος")

 

Το ΔΣ του ΣΦΕΑ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Νησί της εξορίας των αγωνιστών, στη Γυάρο, εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια από διάφορους φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς, με το πρόσχημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών χωρίς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Η εικόνα των χώρων, καθώς και των κτηρίων των φυλακών, μαρτυρεί ότι οι χώροι Ιστορικής Μνήμης σαπίζουν κυριολεκτικά από την εγκατάλειψη και αδιαφορία όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και φορέων δημόσιας διοίκησης.

Την ίδια στιγμή, βάσει διαφόρων προγραμμάτων της EE διεισδύουν και ΜΚΟ που εκτός των άλλων, αποσκοπούν με τη δράση τους, στην αλλοίωση του χαρακτήρα αυτών των Ιστορικών Τόπων.

Απευθυνόμαστε στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και ζητάμε να αναλάβει τις ευθύνες του για την επερχόμενη και μεθοδευμένη αλλοίωση του χαρακτήρα των Ιστορικών Τόπων.

Καλούμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, να ενημερώσει τα αντιστασιακά Σωματεία, Συνδέσμους και Συλλόγους για τα τεκταινόμενα.

Τέλος, τα Αντιστασιακά Σωματεία πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να αντιδράσουν άμεσα και συντονισμένα, για να αποτρέψουν την διαφαινόμενη καταστροφή των Ιστορικών Τόπων, όπου μαρτύρησαν και θανατώθηκαν αγωνιστές του λαού.

 

Το ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967 - 1974

 

Για την αυριανή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, το ΔΣ του ΣΦΕΑ, εκφράζει την αλληλεγγύη του και χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική κυβέρνησης και EE.

Οι αντιστασιακοί αγωνιστές, στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα αυτών που μάχονται για το μεροκάματο και την κοινωνική τους ασφάλιση και αυτών που παλεύουν για να μείνουν και να ζήσουν στα χωράφια τους και στα χωριά τους.

 

Το ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967 - 1974

Απομονώστε   τα τάγματα εφόδου της Νεοναζιστικής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Καταδικάστε την εγκληματική δράση τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου καταγγέλλει την προοδευτικά αυξανόμενη βία της Χρυσής Αυγής ενάντια στους μετανάστες, τους συνδικαλιστές, τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, τους αντιφασίστες νεολαίους.

   Καταγγέλλουμε την εν ψυχρώ δολοφονία του 34 χρονου νεολαίου, προχτές στο Κερατσίνι, από τους φασίστες της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που δεν ήταν μια μεμονωμένη εγκληματική πράξη, είχε προηγηθεί η χυδαία και προκλητική επίδειξη βίας στο Μελιγαλά και η οργανωμένη επίθεση βίας ενάντια σε μέλη της ΚΝΕ και στελέχη των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος.

Η μέχρι τώρα τραμπούκικη δράση της Χ.Α., ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών, φανερώνει περίτρανα πως αντίπαλος της είναι το εργατικό λαϊκό κίνημα και όχι το σάπιο σύστημα, όπως διατείνεται.

Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αποθρασυσμένα, από την ανοχή του συστήματος-κύκλοι του οποίου τους παρέχουν οικονομική, ηθική και πολιτική υποστήριξη- χτυπούνε τώρα σε εργατικές γειτονιές, με στόχο να σπείρουν το φόβο, να τρομοκρατήσουν και παραπλανήσουν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου και των κεφαλαιοκρατών.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους νέους να απομονώσουν -σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε λαϊκή γειτονιά- τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τους απόγονους των ναζί και των δωσίλογων, τους νοσταλγούς της δικτατορίας,

Καλούμε τους εργαζόμενους να απορρίψουν την ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δυο άκρων, που πλασάρουν κύκλοι της Ε.Ε. και κυβερνητικά στελέχη, θεωρία που επιχειρεί να ταυτίσει τους θύτες με τα θύματα, τον οργανωμένο πολιτικό και συνδικαλιστικό αγώνα, με την εγκληματική δράση της Χ.Α.

Καλούμε τα μέλη του συνδέσμου, να πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται ενάντια στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του «Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ                             ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

Στις 24/7/2013 κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο των Γραφείων του Συνδέσμου, στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, είχαμε την ευκαιρία για μια σύντομη συζήτηση μαζί του. Κατά την αποχώρησή του μας ζήτησε να τον επισκεφτούμε στο προεδρικό μέγαρο και να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας. Πράγματι, το ραντεβού κλείστηκε για τις 26/9/2013 και η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, αποτελούμενη από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συζήτηση που κράτησε πάνω από 40 λεπτά, ήταν απλή και άμεση.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου περιέγραψαν στον Πρόεδρο, την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, μετά τα μακροχρόνια μέτρα της μονόπλευρης λιτότητας. Περιέγραψαν τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει η πλειοψηφία των εργατικών οικογενειών. Αναφέρθηκαν στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια που ζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.

Η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στη δράση της «Χρυσής Αυγής», τονίζοντας πως δεν είναι απλά μια εγκληματική οργάνωση αλλά είναι και ένα Νεοναζιστικό μόρφωμα, που στηρίζεται πολιτικά, ηθικά και οικονομικά από τμήμα του συστήματος, που την χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του. Έκφρασε την ανησυχία της από την αναφορά κυβερνητικών στελεχών στη Θεωρία των δύο άκρων, στην προσπάθειά τους να εξισώσουν την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, με τη δράση του λαϊκού κινήματος για απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στην πολιτική της ΕΕ για ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Τη θεωρία των δυο άκρων, την ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, τα μέλη της αντιπροσωπείας την χαρακτήρισαν ως ανιστόρητη και επικίνδυνη, καθόσον έτσι, δικαιολογείται η δράση της Χρυσής Αυγής.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα ζητήματα της ιστορικής μνήμης και στο γεγονός πως τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας, η εποποιία της Εαμικής εθνικής αντίστασης και ο αντιδικτατορικός αγώνας, δεν αναφέρονται στα σχολικά βιβλία και δεν διδάσκονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Σε αυτό το σημείο η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου αναφέρθηκε στο ρόλο του Συνδέσμου στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, λόγω της αδιαφορίας που δείχνουν απέναντί του οι φορείς της πολιτείας.

Για τον «Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ                                                         ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

41 χρόνια μετά την Εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στεκόμαστε και πάλι εδώ, όρθιοι και ασυμβίβαστοι, όπως όρθιο και ασυμβίβαστο στέκεται και το Πολυτεχνείο, ως κέντρο αγώνα και μόρφωσης, παρά τις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά από τους εχθρούς, μα και από τους άσπονδους φίλους του.

Σε αίθουσα του κτιρίου «Γκίνη» στο Πολυτεχνείο, κατά το τριήμερο του εορτασμού της Εξέγερσης του Νοέμβρη, οργανώνεται έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων της περιόδου 1967-1974 και προβολή του ντοκιμαντέρ «στιγμιότυπα του αντιδικτατορικού αγώνα» Ολλανδού εικονολήπτη, που τραβήχτηκε στο Πολυτεχνείο στις μέρες της εξέγερσης, τον Νοέμβρη του 1973.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σας καλωσορίζουν, πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην παρουσίαση της σειράς γραμματοσήμων με οκτώ προσωπικότητες του Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Τον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου της ΕΑΤ-ΕΣΑ επέλεξαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για να παρουσιάσουν την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Μορφές του Αντιδικτατορικού Αγώνα» που τέθηκε σε κυκλοφορία, συμβολικά, σήμερα 21ηΑπριλίου 2015.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συναγωνιστές,
Αγαπητοί συγγενείς των τιμώμενων προσώπων.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (1974-2014) αποτίνουν φόρο τιμής σε οκτώ μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα, που με τη δράση τους συνέβαλαν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και στην επαναφορά της ελευθερίας στη χώρα μας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ